De week van de vitaliteit: opladen in de natuur.

Afgelopen week was de week van de vitaliteit. Een goed moment voor werkgevers om in deze week aandacht te besteden aan de vitaliteit van hun medewerkers.
Maar het is ook goed voor iedereen om je bewust te zijn over je vitaliteit. Ten slotte zijn er tegenwoordig ook veel ZZPers die zelf voor hun eigen vitaliteit dienen te waken.

Ik heb er alleen niet veel over gezien via social media dus ben ik op zoek gegaan wat voor nieuws ik kon vinden.

Zo kwam ik tot de ontdekking dat het platform van de Nationale Vitaliteitsweek een nieuw product heeft geïntroduceerd, de vitaliteitsschijf. Dit is een interessant (gespreks-)model. Het heeft naar mijn idee ook raakvlakken met andere gespreksinstrumenten. De holistische benadering van de vijf aspecten waar de schijf uit bestaat spreken mij aan. Zo spelen bewustzijn en zingeving een rol in de schijf. Een goede ontwikkeling.

Zelf boeit een ander model mij dat ingezet kan worden voor de vitaliteit en het werkvermogen van de werknemer.
Dit is “het huis van werkvermogen” en is ontwikkeld door de Finse professor Ilmarinen.
In dit concept staat het werkvermogen voor welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidig werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken zoals onder andere gezondheid, competenties en normen & waarden.
Het concept wordt verbeeld door een huis dat bestaat uit vier verdiepingen. Het dak staat voor het werkvermogen en iedere verdieping draagt bij aan de sterkte van het werkvermogen en hebben ieder hun eigen betekenis én samenhang.

Van dit huis spreken er mij twee verdiepingen erg aan waar ik, als coach in de natuur, mogelijkheden in zie om medewerkers te kunnen begeleiden op hun bewustwording over hun eigen vitaliteit.

  • Als eerste is dit de begane grond. Deze staat voor de gezondheid van de werknemer, dé basis van ieder persoon.
    Hoe gezond kun je zijn als je bepaalde momenten de voordeur van dit huis opent in de natuur. Daar krijg je frisse lucht, kan je op adem komen en energie opdoen om je huis (vitaal) op orde te houden!
  • Zo voelt dit ook met het balkon van de twee verdieping. Dit symboliseert het contact met de directe omgeving.
    Wat nu als je alleen maar uitkijkt op een (verstedelijkte) contactloze omgeving. Hoe goed zou het dan zijn als je juist hier kan genieten van een natuurlijk uitzicht, een (stads)tuin, een park of andere plekken in het groen om elkaar te ontmoeten.

De natuur is een goede basis om thuis te komen en je in op te laden.” Dat blijf ik zeggen.
Ik kan hier het gesprek aangaan en mensen laten ervaren dat mijn workshops en oefeningen je vitaliteit ondersteunen. Je ontwikkeld een positief bewustzijn en hierdoor voel je je gezonder en fitter.
Dit kan ik ook aanbieden voor kleine teams die hier interesse voor hebben.
Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met me en kan ik in een persoonlijk gesprek verder uitleg geven.