Wie ben ik?

“Ik wil graag laten ervaren dat de natuur een grote inspiratiebron kan zijn”

Mijn naam is Karlien van Haagen en ik voel me thuis in de natuur. Dat komt niet alleen door mijn opleiding die ik aan het Kraaybeekerhof heb gevolgd als coach in de natuur maar ook omdat de natuur me inspireert en ik kom erin tot rust. Ik gebruik de natuur ook als inspiratiebron om kunstzinnig te werken waarvoor ik een specialisatiejaar aan de Kleine Tiki als kunstzinnig dynamisch coach heb gedaan. Zo zie ik veel mooie kleuren, patronen en sferen buiten en deze zijn dan een inspiratiebron voor mijn eigen uitingen in mijn kunstzinnig werk.
Het Kraaybeekerhof werkt vanuit het antroposofisch gedachtegoed en de Kleine Tiki maakt gebruik van de humanistische psychologie, de psychosynthese. Mijn eigen aanbod is een mix van beiden spirituele en filosofische theorieën.

Niet alleen beide opleidingen beïnvloeden mijn werk, ook mijn initiële opleiding aan de Kunstacademie in Den Haag maakt deel uit van hoe ik mijn coachopdrachten opbouw. Vooral verbeeldingskracht en kijken naar vormen kan ik goed toepassen buiten in de natuur of voor kunstprojecten.

Eigenlijk kan je wel zeggen dat ik van jongs af aan een liefde voor de natuur en vrij spelen heb gehad. In mijn jeugd vond ik het heerlijk om in een weiland door het hoge gras te rollen en te spelen. Als tiener heb ik plezier beleefd om vakanties te kamperen en te fietsen in eigen land. Dat fijne gevoel van buiten beleven en je kind te voelen, ben ik niet kwijt geraakt en wil ik juist gebruiken in alle vormen en uitingen van mijn coaching.

Mijn verbinding met de natuur bestaat uit drie thema ’s die voor mij onlosmakelijk verbonden zijn aan mijn werk als natuurcoach

Vrijheid – De natuur vraagt niets maar geeft (tijd).

Rust – De natuur heeft een vertrouwd ritme, de zon komt op en gaat altijd onder.

Inspiratie – De natuur blijft boeien, elke keer weer. Elk seizoen is weer anders.

Wat zegt een klant over Karlien

“Karlien neemt je mee en laat je zelf ontdekken wat je nodig hebt. Door zachte, intuïtieve begeleiding laat Karlien je zien wat de natuur te bieden heeft en waar de natuur je een handje kan helpen met zaken die op dat moment bij je spelen. Karlien, de natuur en jezelf vormen een team waar ieder van elkaar leert en voedt en wordt gevoed. Heel wonderlijk! Laat je meenemen door Karlien en kom dichterbij de natuur zowel binnen als buiten jezelf.”

Werkwijze

Ik vind dat je buiten oplossingen tegen kunt komen. De natuur heeft vele mogelijkheden om dit te bereiken die ik kan inzetten.
Zo verwerk ik de drie thema’s die ik hier boven heb benoemd in mijn werkmethodes tijdens het coachen. Door met een ontspannen houding en een open blik de natuur in te gaan kan het werken met natuuropdrachten, waar vaak een metafoor als boodschap in zit, nieuwe inzichten geven op de vraag of een thema waarmee het coachtraject is gestart.

De natuur is ook een inspiratiebron voor mijn kunstzinnig coachen. Ik ervaar dat tijd nemen rust geeft. Dit is ook goed om een kunstzinnig traject in te gaan. Zo kan een ontspannen wandeling of natuurbeleving een gunstig effect hebben en inspiratie zijn voor het werken met kunstzinnige opdrachten.